Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 3 ΦΟΡΟΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΝΑ ΑΦΜ - ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ

Μέσω διαδικτύου ή sms η «έγκρισή» της

Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, η χρήση της θα είναι προαιρετική και θα καταγράφει απευθείας όλες τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν δωρεάν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω Internet ή με SMS.

Στη ζωή των φορολογουμένων μπαίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου η «φοροκάρτα» που θα τους απαλλάξει από την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, η χρήση της θα είναι προαιρετική και θα καταγράφει απευθείας όλες τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν δωρεάν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω Internet ή με SMS.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μέχρι και τρεις κάρτες που θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ του, τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος ή παιδιά.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθορίζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της κάρτας αποδείξεων. Συγκεκριμένα:

Για να ενεργοποιηθεί η «φοροκάρτα», ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053: τον ΑΦΜ του και τον 10ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.

Η «κάρτα αποδείξεων» θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική.

Συναλλαγή

Σε κάθε συναλλαγή που γίνει είτε με μετρητά είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ο φορολογούμενος θα δίνει την «κάρτα αποδείξεων» στον καταστηματάρχη και εκείνος θα την περνά από το μηχάνημα POS που χρησιμοποιείται σήμερα για τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Με τον τρόπο αυτόν, θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. To κέντρο επεξεργασίας συναλλαγών της τράπεζας που εξέδωσε την κάρτα θα ενημερώνεται για τη συναλλαγή και θα μεταβιβάζει τα στοιχεία αυτής στη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία της συναλλαγής που θα αποστέλλει η τράπεζα στη ΓΓΠΣ είναι: α) ο κωδικός της «κάρτας αποδείξεων», β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία διενέργειας της συναλλαγής και δ) το ποσό της συναλλαγής.

Μετά τη λήξη του έτους, το συνολικό ποσό των αγορών που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας.

Ετσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του Taxisnet, θα μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της «κάρτας αποδείξεων».

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.

Αντιθέτως, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη.



Πηγή Ημερησία

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210-20700 fax: 23210-20566
http://www.kverros.gr/ kverros@otenet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου