Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΕΩΣ ΚΑΙ 60 ΔΟΣΕΙΣ

ΦOPOΛOΓIKH ενημερότητα διάρκειας ενός μηνός και αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (πλην της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων) είναι ορισμένα από τα συμπληρωματικά κίνητρα που θα δίνει το Yπουργείο Οικονομικών σε όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση προβλέπει έως και 60 δόσεις με ανάλογη μείωση των προσαυξήσεων.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα δίνεται προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2012, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση, υπό προϋποθέσεις, της ρύθμισης και σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ενταχθεί στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου (συνολικά θα περιλαμβάνει 40 διατάξεις) η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Yπουργικό Συμβούλιο που αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα δίνεται στον οφειλέτη αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα και θα αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον του (πλην της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων η οποία θα συνεχίζεται και τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται στις δόσεις της ρύθμισης). Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, εξετάζεται να είναι 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προβλέπεται ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα τελωνεία του κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

β) Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.

γ) Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

δ) Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.

ε) σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.

στ) σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Oπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές». Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 16, «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012 καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής αυτής».

Στα κίνητρα που προσφέρονται στους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης», ή οφειλές έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας «μηνιαίας διάρκειας» και φυσικά η αναστολή ποινικών διώξεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εδάφια 1 και 2 της παραγράφου 14, στη ρύθμιση υπάγονται, εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη, «οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης» καθώς και «οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν. 2648/1998», καθώς και «οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος».

Σύμφωνα με την παράγραφο 15, «κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής», προσφέρονται τα εξής ευεργετήματα:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.

γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

 
 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700  fax: 23210 99521

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου