Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

50 ΕΚ.€ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (CLUSTERS) ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Ξεκίνησε στις 30/1 η υποβολή επενδυτικών προτάσεων από τις υποψήφιες κοινοπραξίες για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης (clusters) του νόμου 3908/2011.H υποβολή Ε.Σ. θα είναι δυνατή μέχρι και την 30/03/12 και θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε (http://www.ependyseis.gr/) και έντυπα μόνο μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών του ΥΠΑΑΝ/ ΓΔΙΕ στην Αθήνα και της ΕΜΑ στη Θεσ/νίκη.

Δικαιούχοι:
Αφορά όλες τις επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή νέες) που για το σκοπό της παρούσας προκήρυξης συνεργάζονται και λειτουργούν ως κοινοπρακτικός σχηματισμός. Τα σχήματα συνέργειας – δικτύωσης λειτουργούν υπό μορφή Κοινοπραξίας και απαρτίζονται από :
  • δέκα (10) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης ή
  • πέντε (5) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στην Κοινοπραξία, με ποσοστό έως είκοσι τοις εκατό (20%), έχουν και ημεδαπά ή αλλοδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στην Κοινοπραξία δύνανται να συμμετέχουν με ποσοστό έως 10% και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως Επιμελητήρια, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, κ.ά.
Κριτήρια επιλεξιμότητας :
Στην κοινοπραξία μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (από τις επιτρεπόμενες του άρθρου 8 του Ν3908/11). Για την Αττική και το Νομό Θεσσαλονίκης η ελάχιστη συνεργασία είναι μεταξύ 10 επιχειρήσεων, ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια είναι τουλάχιστον 5 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν είναι κάθε μεγέθους, από Πολύ Μικρές μέχρι και Μεγάλες Επιχειρήσεις (υφίστανται όμως περιορισμούς στο ποσοστό συμμετοχής των Πολύ Μεγάλων).
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα σχήματα συνέργειας – δικτύωσης οφείλουν να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τομείς ή κλάδους της Οικονομίας που ενισχύονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3908/2011 ή περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Υπουργικής Απόφασης (επιλέξιμοι ΚΑΔ που για τα γενικά καθεστώτα δεν είναι, όπως: χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ξενοδοχειακές μονάδες πάσης φύσεως κάτω των 3 αστέρων, εκπαίδευση, παραγωγή φ/β κ.α.).
Για τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνουν επιχειρήσεις του πρωτογενούς ισχύει η ΚΥΑ 310//2007 (ΥΑ 31054 ΦΕΚ Β 1286 2007): «Καθορισμός επενδυτικών σχεδίων που αφορούν παραγωγή, μεταποίηση & εμπορία γεωργικών προϊόντων(ν.3299/04)».
Ύψος επένδυσης:
Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και το μέγιστο στα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ.
Ποσοστό συμμετοχής:
Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τουλάχιστον ένα μέλος της Κοινοπραξίας η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και εξωτερική χρηματοδότηση σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του επιλέξιμου / ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Με επιχορήγηση ή/ και ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Περίοδος υποβολής:
Α΄ κύκλος: 30/01/2012 έως και 30/03/2012
Θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι υποβολής προτάσεων το προσεχές διάστημα.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου