Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον – Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας»


Την έναρξη του Προγράμματος "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας" που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ, προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτήρια).
Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας" ο πολίτης θα εξασφαλίζει πιστοποιημένα και υψηλής απόδοσης προϊόντα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, σημαντικές εκπτώσεις, μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία και το εμπόριο και, φυσικά, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αναβαθμίζει ενεργειακά, αλλά και συνολικότερα, το κτήριό του απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και θερμικά άνετο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν.
Το "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας" περιλαμβάνει δώδεκα, συνολικά, παρεμβάσεις, επτά σε κτήρια κατοικίας (αντικατάσταση κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών, μόνωση οροφής και πρόσοψης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης) και πέντε σε εμπορικά κτήρια (εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης – θέρμανσης – αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου). Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν κανενός είδους περιορισμοί, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του χώρου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται μια σειρά από δράσεις που θα υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε σχέση την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων στην Ελλάδα:
  • - Εξ αποστάσεως κατάρτιση των τεχνιτών που δραστηριοποιούνται στον κτηριακό τομέα, με την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης
  • - Πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες του κτηριακού τομέα
  • - Παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στα κτήρια του δημοσίου τομέα
    Ανάπτυξη καινοτόμου αγοράς προϊόντων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα
  • - Δημιουργία μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης βιοτεχνικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
  • - Καθιέρωση ετήσιου Βραβείου για κτήρια βέλτιστης ενεργειακής αποδοτικότητας
Με τη υλοποίηση των παρεμβάσεων και των δράσεων αυτών το "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας" στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους. Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού, οικονομικού αντικειμένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
πηγή: pbs

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου