Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ανοίγει η «πύλη» για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.


Σήμερα αναμένεται να ανοίξει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογουμένους, οι οποίοι ωστόσο έχουν προθεσμία έως και τις 15 Ιουνίου για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρεωτικά φέτος θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους:
* Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
* Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ., όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ενώ υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά του υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα, που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκύπτει ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Από την άλλη, όμως, πλευρά, τα φυσικά πρόσωπα, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Η ΓΓΠΣ έχει ήδη εκδώσει κλειδάριθμους σε περισσότερους από 325.000 φορολογούμενους, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα λάβουν συστημένη επιστολή, στην οποία θα αναγράφονται οι κωδικοί τους με τους οποίους θα μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η αποστολή των φετινών εντύπων της φορολογικής δήλωσης σε όλους όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από τις 12.000 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου