Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γλιτώστε ουρές και μετακινήσεις στις εφορίες με δύο «κλικ»

Ουρές ταλαιπωρίας των 40 ως 50 ατόμων και μετακινήσεις εκατοντάδων πολιτών από τα χωριά τους προς την πρωτεύουσα του νομού όπου υπάρχει ΔΟΥ, δημιουργούνται καθημερινά πλέον, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι σπεύδουν στα τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ τους, για να ρωτήσουν ή να ζητήσουν να παραλάβουν τους κλειδάριθμους, με τους οποίους θα μπορέσουν να υποβάλουν μέσω Ίντερνετ τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Για τους περισσότερους όμως η «κατά κύματα» μετακίνηση αυτή είναι περιττή, αφού ΔΕΝ χρειάζεται να πάνε στην ΔΟΥ για να λάβουν κωδικούς.
Συγκεκριμένα:
-        όσοι έχουν ήδη κωδικούς στο taxisnet μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και τώρα για να υποβάλουν  δήλωση Ε1.
 -        οι περίπου 800.000 φορολογούμενοι που μέχρι τώρα έκαναν χειρόγραφες δηλώσεις και στους οποίους το υπουργείο στέλνει ταχυδρομικώς επιστολή για να αποκτήσουν για πρώτη φορά κωδικούς στο taxisnet, μπορούν πολύ εύκολα να γλιτώσουν την ταλαιπωρία και να μην τρέχουν στις εφορίες: αρκεί τώρα οι ίδιοι ή κάποιος φίλος ή από την οικογένεια τους, να συμπληρώσουν το ΑΦΜ τους στην «κουτάκι» της εφαρμογής που έφτιαξε η Γενικη Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (κάνοντας κλικ στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/kleidarithmoiCreated.htm) και θα δουν αν όντως τους έρχεται στο σπίτι άμεσα η συστημενη επιστολή, ή αν χρειάζεται να μετακινηθούν για να τη ζητήσουν.
 -        οι συνταξιούχοι δεν υποχρεούνται να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους φέτος, μόνο αν το 2011 απέκτησαν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε Ο.Ε. και Ε.Ε. Οι «κανονικοί» συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τους, είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., είτε προαιρετικά αν το επιλέξουν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

 Άρα στις ΔΟΥ θα χρειαστεί να μεταβούν τελικά μόνον όσοι διαπιστώσουν από τον έλεγχο στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ότι δεν θα λάβουν κλειδάριθμους, και εφόσον φυσικά διαπιστώνουν πως το 2011 έβγαλαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και δεν είναι συνταξιούχοι.

 Για όσους έβγαλαν περισσότερα από 12.000 ευρώ το 2011 η ηλεκτρονική δήλωση γίνεται υποχρεωτική. Καθώς όμως η διορία υποβολής λήγει σύντομα –στις 15 Ιουνίου αν δεν δοθεί παράταση- προς διευκόλυνση των φορολογουμένων πολιτών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποστέλλει ειδική επιστολή με κωδικούς και κλειδάριθμο για τους φορολογούμενους που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία.

Στην επιστολή περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο φορολογούμενος-παραλήπτης στον υπολογιστή του, προκειμένου να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του και να έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει πλέον όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ να υποβάλουν υποχρεωτικά φετος την δήλωση τους μέσω του Taxisnet. Η Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών πήγε όμως ένα βήμα πιο πέρα. Εξετάζοντας τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2011 εντόπισε περίπου 800.000 φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές που ξεκινούν από 13.000 – 14.000 ευρώ και πέρυσι επέλεξαν να καταθέσουν την δήλωση τους στην εφορία αντί να την υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Θεωρώντας ότι τα εισοδήματα τους δεν θα έχουν πέσει κάτω από 12.000 ευρώ, αποφάσισε να τους στείλει ειδοποιητήριο μαζί με τον κλασικό οδηγό για την συμπλήρωση της δήλωσης για να πάνε στις εφορίες, να ζητήσουν κωδικούς και κλειδάριθμο ώστε να καταθέσουν φέτος την φορολογική του δήλωση μέσω του taxisnet.



Πηγή: Πρώτο Θέμα


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου