Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ταχύτερες γίνονται οι πληρωμές Δημοσίου προς προμηθευτές.


Ασφυκτικότερο γίνεται από τον ερχόμενο Μάρτιο το χρονικό περιθώριο εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, καθώς η Ελλάδα -όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.- θα πρέπει να ενσωματώσουν στην εσωτερική τους νομοθεσία την οδηγία 2011/7/Ε.Ε., που αφορά στην καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
Για την προσαρμογή αυτή ήδη συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου πλαισίου, είτε με νόμο είτε με προεδρικό διάταγμα. Με τη νέα οδηγία δεν αλλάζει κάτι ως προς τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, όπου το χρονικό όριο εξόφληση των υποχρεώσεων ορίζεται στις 30 ημέρες (Π.Δ. 166 2003).
Βάσει της νέας οδηγίας, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 30 ημερών (έναντι 60 που είναι σήμερα) από την παραλαβή των προϊόντων και των υπηρεσιών ή του τιμολογίου, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει τόκους υπερημερίας στη συμβαλλόμενη επιχείρηση, εκτός κι αν υπάρχει ρητή συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που θα ορίζει άλλο χρονικό περιθώριο.
Ωστόσο, τα κράτη-μέλη μπορούν να παρατείνουν τις προθεσμίες σε 60 το πολύ ημέρες για κάθε δημόσια αρχή που ασκεί οικονομική δραστηριότητα βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης, με την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά, και η οποία υπόκειται ως δημόσια επιχείρηση στις απαιτήσεις διαφάνειας της οδηγίας 2006/111/Ε.Κ. της Επιτροπής της 16ης Νοεμβρίου 2006, για τη διαφάνεια των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών και των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια εντός ορισμένων επιχειρήσεων. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και είναι κατάλληλα αναγνωρισμένες για το σκοπό αυτό.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι εάν κράτος-μέλος αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες, θα πρέπει να διαβιβάσει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εν λόγω παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με την οποία αναφέρει ποια κράτη-μέλη έχουν παρατείνει τις προθεσμίες τους σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έκθεση αυτή θα συνοδεύεται ενδεχομένως από κατάλληλες προτάσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγία 2011/7/Ε.Ε., ως προς τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι κατά τις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, ο πιστωτής δικαιούται, κατά την εκπνοή της προθεσμίας νόμιμο τόκο υπερημερίας, χωρίς να απαιτείται όχληση, εφόσον πληρούνται οι εξής όροι:
α) Ο πιστωτής έχει εκπληρώσει τις συμβατικές και νομικές του υποχρεώσεις.
β) Ο πιστωτής δεν έχει λάβει το οφειλόμενο ποσό εγκαίρως, εκτός εάν ο οφειλέτης δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση.
Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι το επιτόκιο αναφοράς που εφαρμόζεται:
α) Για το πρώτο εξάμηνο του σχετικού έτους είναι το επιτόκιο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου του εν λόγω έτους.
β) Για το δεύτερο εξάμηνο του σχετικού έτους είναι το επιτόκιο που ίσχυε την 1η Ιουλίου του εν λόγω έτους.
Τέλος, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι στις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, η προθεσμία πληρωμής δεν υπερβαίνει κανένα από τα ακόλουθα χρονικά όρια:
i) 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής από τον οφειλέτη του τιμολογίου ή άλλης ισοδύναμης αίτησης για πληρωμή.
ii) Εφόσον η ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή της ισοδύναμης αίτησης για πληρωμή δεν είναι βέβαιη, 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία της παραλαβής των αγαθών ή της παροχής των υπηρεσιών.
iii) Εφόσον ο οφειλέτης παραλάβει το τιμολόγιο ή την ισοδύναμη αίτηση για πληρωμή πριν από τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία της παραλαβής των αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.
iv) Εφόσον προβλέπεται από τον νόμο ή τη σύμβαση διαδικασία αποδοχής ή επαλήθευσης, με την οποία διαπιστώνεται η αντιστοιχία των αγαθών ή υπηρεσιών με τα οριζόμενα στη σύμβαση και εάν ο οφειλέτης παραλάβει το τιμολόγιο ή την ισοδύναμη αίτηση για πληρωμή νωρίτερα από την ημερομηνία ή την ίδια ημερομηνία κατά την οποία διενεργείται η αποδοχή ή η επαλήθευση, 30 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία αυτή.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου δεν αποτελεί αντικείμενο συμβατικής συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου