Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Εγγυητικές για μικρομεσαίους από το ΕΤΕΑΝ.


Μία «ανάσα» στην αγορά θα επιχειρήσει να δώσει το ΕΤΕΑΝ με το πρόγραμμα έκδοσης εγγυητικών επιστολών προς μικρομεσαίους για τους προμηθευτές τους. Δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί αλλά... αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκη.
Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) επιχειρεί να… αναδιοργανωθεί μετά από τα προβλήματα που προκάλεσε το PSI στο μετοχικό της κεφάλαιο το οποίο… «κουρεύτηκε». Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος που εγγυάται την έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών, υπέρ των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης εγγυητικών επιστολών εκδόσεως τραπεζών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν μία μόνιμη ροή αγαθών και υπηρεσιών από αυτούς, χωρίς την χρήση κεφαλαίων.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, επιχειρήσεις Επιλέξιμες είναι, όλων των κατηγοριών οι εγγυητικές. Γίνονται δεκτές και οι εγγυητικές επιστολές λήψης προκαταβολών έναντι κρατικών ενισχύσεων, υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε ανάλογα προγράμματα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας εγγυητικές συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό της προσφερόμενης εγγύησης ανέρχεται σε 50%. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του και όχι αργότερα από την 31/12/2013.
Το υπουργείο αναφέρει ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα (όροι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά) θα είναι διαθέσιμες προσεχώς στην ιστοσελίδα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ (www.etean.com.gr). Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι τα προγράμματα εγγυητικών επιστολών και ανακυκλούμενων πιστώσεων αναμένονται από καιρό με μεγάλη ανυπομονησία από την αγορά που δεν έχει... ρευστό.
Οι συνεχείς αναβολές (σε έναν βαθμό λόγω της καθυστερούμενης ανακεφαλαιοποίησης) έχουν μειώσει τον πήχυ των προσδοκιών. Η δέσμευση του υπουργείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μένει πλέον να επαλληθευθεί και στην πράξη, καθώς θα βοηθήσει όχι μόνο ανεξάρτητους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και όσους είναι ήδη στο ΕΣΠΑ και δεν έχουν τα λεφτά να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους.

Πηγή:pbs 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου