Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη σε 600.000 γυναίκες


Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη -ακόμα και σε ηλικία 50 ετών- προσφέρει σε 600.000 γυναίκες μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν και τη διετία 2011-2012, ενώ τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων μπαίνει από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό (αφορά μόνο μητέρες ανηλίκων).
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα παιδιά, με το όριο συνταξιοδότησης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα.
«Τυχερές» είναι κυρίως οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ στον αντίποδα αυστηρό είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις γυναίκες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ.
Ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας έχουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες και οι γυναίκες που δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως αυξημένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Η «έξοδος» γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι εργαζόμενες στα βαρέα).

Πηγή :imerisia.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου