Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Τι προβλέπεται για φόρο πολυτελείας, αποδείξεις, φόρο συναλλαγών

Ο φόρος πολυτελείας θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα αρχίσει να αποστέλλεται στους φορολογούμενους στα τέλη Αυγούστου.

Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει:

Διορθώσεις στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και  συγκεκριμένα:

  • Μηνιαία παρακράτηση. Επανέρχεται η έκπτωση 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο και από τη νέα – διορθωμένη διάταξη απουσιάζει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά τη μηνιαία παρακράτηση. Αν δεν τροποποιηθεί η διάταξη, η παράλειψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 21.000 ευρώ να έχουν μεγαλύτερες μηνιαίες κρατήσεις φόρου που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 150 ευρώ! Πάντως ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα να μην ισχύσει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά την παρακράτηση φόρου και αν χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική διευκρίνηση.
  • Προστατευόμενα μέλη: Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου θεωρούνται και τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι :
- ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή,
- είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του

Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

  • Προκαταβολή φόρου ΟΕ-ΕΕ: Επανέρχεται στο 55% από 80% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.
  • Αποζημιώσεις: Επανέρχεται στο 20% από 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.
  • Προσαύξηση περιουσίας: Το εισόδημα που προέρχεται από προσαύξηση περιουσίας που δεν έχει δηλωθεί φορολογείται με συντελεστή 33%.
  • Συμβολαιογράφοι: Οι συμβολαιογράφοι θα παρακρατούν φόρο 15% επί της υπεραξίας από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • Τεκμαρτό εισόδημα: Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος προσδιορίζεται και φορολογείται ως εξής:
- με βάση την κλίμακα των μισθωτών εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ή
- με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
  • Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα για δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα από το γονιό στο παιδί ή από το παιδί στο γονιό.
  • Δαπάνες επιχειρήσεων: Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι τόκοι από τραπεζικά δάνεια.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης :

Με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υπολογιστεί ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, στις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ο φόρος πολυτελείας θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο φόρος πολυτελείας θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής:
  • Με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά. Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών.
  • Με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης στις πισίνες εξωτερικές και εσωτερικές.
  • Με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.


Πηγή: imerisia.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου