Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Προκαταβολή 25% στο επίδομα θέρμανσης

Από 0,28 σε 0,35 για κάθε λίτρο πετρελαίου αυξάνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης από τα 0,28 στα 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο του καυσίμου που θα αγοράζουν οι καταναλωτές και την προκαταβολή του 25% του συνολικού ποσού του επιδόματος σε κάθε δικαιούχο προβλέπει το σχέδιο για την επιδότηση της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα διευρυνθούν ώστε να μπορούν να το εισπράττουν πολύ περισσότεροι καταναλωτές.

H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τελικά τις ακόλουθες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης :   

* Αύξηση του ποσού του επιδόματος από τα 0,28 στα 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα προμηθεύεται ο καταναλωτής. Το ανώτατο όριο του επιδόματος στους 6 νομούς της χώρας όπου καταγράφονται κάθε χειμώνα οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες (Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας και Ευρυτανίας) θα διαμορφωθεί στα 1.050 ευρώ.

* Νέος τρόπος καταβολής. Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν το 25% της συγκεκριμένης εισοδηματικής ενίσχυσης και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Με τις αγορές ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα ακολουθούν θα πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.

* Αύξηση του ορίου της αξίας της ακίνητης περιουσίας που καθιστά τους καταναλωτές δικαιούχους του επιδόματος. Το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι δικαιούχος του επιδόματος μπορεί να είναι όποιος κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 200.000 ευρώ αν είναι έγγαμος (προσμετράται το σύνολο της περιουσίας των μελών της οικογένειας). Τα όρια αυτά θα αυξηθούν στα 200.00 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

* Αύξηση των εισοδηματικών ορίων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι για να χορηγηθεί το επίδομα σε κάποιον πολίτη το ετήσιο εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή τις 35.000 ευρώ αν είναι έγγαμος. Για κάθε παιδί που βαρύνει τον αιτούντα προβλέπεται προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου κατά 3.000 ευρώ. Για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια το ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 38.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τα όρια αυτά θα αυξηθούν κατά 5.000 ευρώ.

* Αλλαγή του κριτηρίου κατοχής κινητής περιουσίας. Με το ισχύον σύστημα δεν μπορεί να είναι δικαιούχος του επιδόματος όποιος κατέχει Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών. Το όριο των 2.000 κυβικών εκατοστών θα αυξηθεί σε 3.000 κυβικά εκατοστά ώστε να προστεθούν και άλλοι φορολογούμενοι στους δικαιούχους.


Πηγή : e-typos.com

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου