Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Στα επίπεδα του περασμένου μήνα παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ και διαμορφώθηκε εκ νέου στις 91,2 μονάδες. Από τους επιμέρους τομείς, η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες αντισταθμίζεται από τη μικρή βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παγιώνεται έτσι μία τάση σταθεροποίησης των προσδοκιών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς δύο τάσεις συνεχίζουν να τις επηρεάζουν. Από τη μία πλευρά καταγράφεται μικρή εξασθένιση της ύφεσης, με τους πτωτικούς ρυθμούς δραστηριότητας σε διάφορους κλάδους να αμβλύνονται. Από την άλλη πλευρά, η διευθέτηση των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που σωρεύονται στους τελευταίους μήνες του έτους, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ασκεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ωστόσο ότι ειδικά όσον αφορά στους πολίτες, η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο, δεν έχει αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των οικονομικών προοπτικών της χώρας, καθώς αυτές παρουσιάζουν βελτίωση. 

Αναλυτικότερα: 

- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά αποκλιμάκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται. 

- στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους διευρύνονται περαιτέρω.

- στο λιανικό εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά. 

- στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ήπια, με ταυτόχρονη όμως άνοδο του δείκτη της προβλεπόμενης απασχόλησης. 

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν δυσμενέστερες. 

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη.


Πηγή :express
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου