Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Βλάχοι Σερρών – Κόντσε (FYROM): Συνάντηση για τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς

Η δεύτερη συνάντηση του έργου «Προώθηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Βλάχων στις περιοχές Σερρών – Κόντσε» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Φίλιππος Ξενία της πόλης μας.

Οι 4 εταίροι, ΔΕΥΑΣ (κύριος εταίρος), Δήμος Σερρών, Δήμος Κόντσε (FYROM) και Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου ασχολήθηκαν με την επικαιροποίηση του έργου, με οικονομικά θέματα, συζήτησαν για τις δράσεις που έγιναν έως σήμερα και τις μελλοντικές. Η συνάντηση έκλεισε με τα συμπεράσματα και τα επόμενα βήματα.

Το λόγο πήραν οι Νίκος Σαφαρίκας (Γεν. Δ/ντής ΔΕΥΑ Σερρών), Αθηνά Κοκκινίδου (Δήμος Σερρών), εκπρόσωπος του Κόντσε και η υπεύθυνη του έργου από την εταιρεία Οικονομικών Συμβούλων  ''Βέρρος Κωνσταντίνος'' ,  Άννα Χριστοφορίδου. Τις εργασίες παρακολούθησαν μέλη του Συλλόγου Βλάχων Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» καθώς και ο κ. Γιώργος Ταράσης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Χιονοχωρίου.

Πριν από τη συνάντηση, στην έδρα του Συλλόγου Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος» προσφέρθηκε στους φιλοξενούμενους παραδοσιακό πρωινό φτιαγμένο από τα χέρια των γυναικών. Συγχρόνως ενημερώθηκαν για το ιστορικό και τη δράση του συλλόγου.

Το μεσημέρι η 4μελής αντιπροσωπεία των Φιλοξενούμενων επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Θεόδωρος Αραμπατζής συνόδεψε το Δήμαρχο του Kόντσε κ. Μπλαγκόι Γιοβάνοφ στο Βιολογικό και στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών. «Η μία συνεργασία φέρνει την άλλη» δήλωσε ο Πρόεδρος και συμφώνησε ο Δήμαρχος

Το εν λόγω έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος «Ελλάδα – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013»  το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014. Ο προϋπολογισμός του είναι 1.200.000 ευρώ από τα οποία το 1 εκ. για την ελληνική πλευρά. Αυτό διατίθεται για τη μεταφορά νερού στο Χιονοχώρι από την Οινούσα, την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Οικισμό και αναπλάσεων από το Δήμο Σερρών μέσα στο χωριό. Τέλος οι δύο πλευρές, ένθεν και ένθεν των συνόρων, οργανώνουν κοινές πολιτιστικές δράσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση του έργου έγινε την 21η Ιανουαρίου 2013 στο Δημαρχείο Σερρών.

Πηγή : e-simerini
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου