Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εφορία: Κουρεύονται τα εξοντωτικά πρόστιμα

Νομοθετική παρέμβαση με ψαλίδι έως και 50% στα πρόστιμα που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ όπως και άλλων κατηγοριών δηλώσεων, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.


Στο επίκεντρο των κυοφορούμενων αλλαγών βρίσκονται τα «εξοντωτικά», όπως χαρακτηρίζονται από λογιστές και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ τα οποία επιβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης και φτάνουν ακόμα και να τετραπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Η εισήγηση που έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία αφορά δραστική μείωση του ύψους των προστίμων έως και κατά 50%, την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δηλώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει (κατόπιν ελέγχου) και δεύτερη υποτροπή.
Επίσης, υπάρχει εισήγηση για πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο (1.000 ευρώ ανά απόδειξη) που επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε.
Παράλληλα, θα διευκρινιστεί επίσης πως τα πρόστιμα που προβλέπονται στα άρθρα 57 και 59 δεν αθροίζονται για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγή : ta nea
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου