Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Παρακράτηση φόρου από μισθωτή εργασία

Η παρακράτηση φόρου προβλέπεται και ρυθμίζεται από τα άρθρα 59 έως και 64 (Μέρος Τέταρτο του ΚΦΕ). Συγκεκριμένα, με τα δύο πρώτα άρθρα 59 και 60, ορίζεται η παρακράτηση φόρου από το εισόδημα της μισθωτής εργασίας (φορολόγηση στη πηγή), όπου απαριθμούνται τα πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με το σύστημα αυτό, δηλαδή της φορολόγησης στην πηγή: Όποιος ασκεί  επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, εφόσον διενεργεί πληρωμές ή δίνει παροχές σε είδος στους εργαζομένους  ή στους υπαλλήλους του. Όποιο νομικό πρόσωπο καταβάλλει συντάξεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης που διενεργούν πληρωμές στους ασφαλισμένους τους.

Η παρακράτηση διενεργείται με βάση την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 15 και του άρθρου 16 (μείωση του φόρου) μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο.

Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσεται για το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τους συντελεστές της παρ. 2 του άρθρου 15, δηλαδή 15% και 10%, αντίστοιχα για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα.

Όπως και με τις διατάξεις του προηγούμενου ΚΦΕ, ο φόρος που παρακρατείται μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτησή του (αναλογών και παρακρατηθείς φόρος).

Τέλος, στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά. Κατά την γνώμη μας, εδώ δεν θα μειωθεί το ποσό αυτό κατά 1,5%, δεδομένου ότι η παράγραφος αυτή (παρ. 5), βρίσκεται μετά την παράγραφο 3 που προβλέπει την μείωση.


Ο χρόνος απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου από το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, είναι το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος (Πολ. 1011/2014).

Πηγή : epixeirisi.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου