Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Διαγραφή προστίμων για απλήρωτα τιμολόγια - Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων

Νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα γίνεται συμψηφισμός χρεών Ιδιώτων και Δημοσίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ προκειμένου να δηλώνεται στο taxisnet αυτός που πραγματικά έχει εισπραχθεί και όχι το σύνολο του ποσού που καταγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο),  ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, όλα τα πρόστιμα λόγω μη καταβολής ΦΠΑ καταργούνται. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά επιτηδευματίες με τζίρο 500.000 ευρώ ετησίως και πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσει με τζίρο 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχετικό μέτρο θα νομοθετηθεί συντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μες στη χρονιά. 


Όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με βάση το εναλλακτικό σύστημα υπολογισμού και πληρωμής του ΦΠΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις δεν θα αποδίδουν ΦΠΑ κατ' ανάγκη όταν εκδώσουν τιμολόγια αλλά αφού πρώτα θα έχουν εισπράξει την αξία και το ΦΠΑ της συναλλαγής για το οποίο εκδόθηκε το παραστατικό. Στο πλαίσιο αυτό κάθε επιχείρηση που θα κάνει δήλωση απόδοσης ΦΠΑ κάθε μήνα ή τρίμηνο θα εισέρχεται στο νέο σύστημα πληρωμής και θα δηλώνει το ακριβές ποσό που έχει μπει στο Ταμείο της απ' τη συναλλαγή. Με βάση αυτό το ποσό θα καταβάλει το ΦΠΑ και όχι με βάση το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας χιλιάδες μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις εξέδιδαν τιμολόγια πριν εισπράξουν την αμοιβή τους για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών ή και με το Δημόσιο. Στη συνέχεια όμως υποχρεούνταν να καταβάλλουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο σαν να το είχαν εισπράξει με αποτέλεσμα όμως να ασφυκτιούν οικονομικά ή και να επιβαρύνονται με πρόστιμα καθυστέρησης υγιείς επιχειρήσεις επειδή ο αντισυμβαλόμενος δεν τους εξοφλούσε. 

Με το νέο σύστημα θα μπορεί προαιρετικά κάθε επιχείρηση να ζητά να αποδίδει ΦΠΑ μόνο για τα λεφτά που έβαλε πραγματικά στο ταμείο της και όχι με βάση το τι γράφουν τα τιμολόγια. Βέβαια με αυτό τον τρόποι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν και να εκπέσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει. Επιπλέον θα ελέγχονται και αναλυτικά και για το ποια τιμολόγια πληρώθηκαν και ποια δεν πληρώθηκαν κυρίως μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων των αντισυμβαλλόμενων. 


Πηγή : protothema
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου