Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Απλοποιημένη φόρμα για την υποβολή του ΦΠΑ ως το τέλος Αυγούστου

Με σημαντικότερη παρέμβαση την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (Νόμος 4281/2014) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εφαρμογής και υλοποίησης των συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, όπως και μια σειρά άλλων, περιλαμβάνεται στη μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, νομοθέτησε μέτρα εφαρμογής των συστάσεων της έκθεσης κυρίως στους τομείς του ΦΠΑ, του εταιρικού δικαίου – ισολογισμών και των Δημοσίων Συμβάσεων, στους οποίους εντοπίστηκε και μετρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, αλλά και επί μέρους ρυθμίσεις απλοποίησης στους τομείς του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών και των Φαρμάκων.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου υλοποιούνται ελαφρύνσεις που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, όπως η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η κατάργηση της πρόβλεψης διακριτής αίτησης επιστροφής ΦΠΑ και η διαμόρφωση του πλαισίου απενεργοποίησης των ΑΦΜ σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας ή διάπραξης αδικημάτων.

Επιπλέον, στον τομέα του εταιρικού δικαίου – ισολογισμών ρυθμίζεται το ζήτημα της δημοσίευσης των εταιρικών πράξεων και στοιχείων. Από το τέλος του 2015, το ΓΕΜΗ καθίσταται ο μοναδικός εθνικός τόπος εμπορικής δημοσιότητας. Περαιτέρω, επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ να υποβάλουν εξ” αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε εταιρική τους πράξη, στοιχείο και ανακοίνωση.

Η σημασία της μελέτης που συνέταξε ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη άσκηση διοικητικών βαρών, αλλά στοχεύει στην εμπέδωση μιας κουλτούρας απλούστευσης και μείωσης διοικητικών βαρών, η οποία οφείλει να χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο σχετικά με την έργο του ΟΟΣΑ εντοπίζεται στο γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο συνεργασίας, όχι μόνο γιατί εμπειρογνώμονες ενός διεθνούς οργανισμού συνεργάστηκαν αγαστά με τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους, με επιχειρηματικές ενώσεις, εταιρείες και άλλους φορείς.

Κατά την υλοποίηση, αναδεικνύεται ο συντονιστικός ρόλος του ΥΔΜΗΔ, σε μια απαιτητική διυπουργική άσκηση, όπου τα εκπαιδευμένα πλέον στελέχη της δημόσιας διοίκησης καλούνται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και να μετατρέψουν τις συστάσεις σε οδικούς χάρτες και συγκεκριμένες δράσεις ή κατηγορίες δράσεων.

Το ΥΔΜΗΔ τώρα καλείται να αναλάβει την εποπτεία και παρακολούθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης του έργου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας και την εκπόνηση οδικών χαρτών δράσεων, σε στενή συνεργασία με το διευρυμένο δίκτυο των εκπαιδευμένων πλέον στελεχών σε όλο τα δημόσιο τομέα.

Ενδεικτικά, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται για την υλοποίηση των παρακάτω τομεακών δράσεων:

- ΦΠΑ: έκδοση απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για την υιοθέτηση απλοποιημένης φόρμας ΦΠΑ ως το τέλος Αυγούστου


- Αλιεία: ψήφιση του νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες ως το τέλος Αυγούστου

- Περιβάλλον: έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων εντός του Σεπτεμβρίου

- Ασφάλεια Τροφίμων: αξιολόγηση και κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έκδοση τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων σε εφαρμογή του Ν. 4262/2014 ως το τέλος Δεκεμβρίου

- Τηλεπικοινωνίες: έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων ως το τέλος Σεπτεμβρίου

- Ενέργεια: παρουσίαση σχεδίου δράσης για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ενέργειας σε συνεργασία με την Task Force και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας ως τον Οκτώβριο. 

Πηγή: taxheaven.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου