Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μη ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Κατατέθηκε στην βουλή η πρώτη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ το Υπ.Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την τροπολογία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη  η οφειλή της πρώτης δόσης και κατά συνέπεια είναι δυνατή η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής από τους υπόχρεους.
Ωστόσο αναμένεται και άλλη τροπολογία για τις λοιπές διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω τροπολογία δεν μεταθέτει ούτε αυξάνει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ όπως εσφαλμένα δημοσιεύουν κάποια μέσα ενημέρωσης.

Το άρθρο 8 πλέον μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα έχει ως εξής :

1.    Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Ποσά φόρου μέχρι πέντε (5) ευρώ δεν είναι απαιτητά και είτε συμψηφίζονται έναντι απαιτήσεων του φορολογούμενου κατά της Φορολογικής Διοίκησης είτε συνυπολογίζονται κατά τον υπολογισμό οφειλών αυτού από την εκκαθάριση του ιδίου φόρου επόμενων ετών.

2.    Ειδικότερα, θέματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής του φόρου καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

3. Οφειλές από πράξεις προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και, επιπροσθέτως, δεν λαμβάνονται υπόψη, έως την ημερομηνία αυτή, για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 .

Πηγή: taxheaven

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου