Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις συνεπείς επιχειρήσεις

Το σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κα Αικατερίνη Σαββαΐδου και προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις που θα είναι φορολογικά ενήμερες , θα έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και δεν θα έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση της Τρόικας κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά σήμερα.

Αυτό προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τις φορολογικές αρχές η επιστροφή του θα γίνει μέσα σε 7 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και θα είναι δειγματοληπτικός.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα των επιστροφών να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επιστροφές φόρου ύψους 657 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σήμερα στα ταμεία της εφορίας και στερούν ρευστότητα από τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η μέση αναμονή για την επιστροφή του ΦΠΑ αγγίζει τον έναν χρόνο, είναι κοντά στις 302 ημέρες ενώ χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένουν ως και 14 με 16 μήνες. Από τη νέα ρύθμιση αναμένεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 4.450 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Πηγή: imerisia

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων - εξόδων στις ΔΟΥ

Ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων - εξόδων στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι οφειλές των φορολογούμενων και οι απαιτήσεις τους από το δημόσιο θα τηρεί η κάθε ΔΟΥ.

Έτσι, θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ύψος των οφειλών, το είδος και τις ημερομηνίες βεβαίωσης και εξόφλησης τους, για όλους τους φορολογούμενους. Κατά ανάλογο τρόπο θα καταχωρούνται και οι επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαΐδου με την οποία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ορίζεται ότι τα ηλεκτρονικά αυτά στοιχεία που θα τηρούνται σε κάθε εφορία θα συγκεντρώνονται από τη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των οφειλών αυτών σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για τις οφειλές των φορολογούμενων και την δυνατότητα να λαμβάνει αποτελεσματικότερα μέτρα για την είσπραξη τους.



Πηγή: protothema.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα γίνεται η μηνιαία καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου συστήματος πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ περιλαμβάνει η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Αντώνη Μπέζα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας -και κατόπιν της ψήφισης του σχετικού νόμου- η πληρωμή θα γίνεται πλέον ανά μήνα ενώ το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου του 2015.
 Από την απόφαση προκύπτει ότι πλέον η εγγραφή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου, καθίσταται υποχρεωτική. Σύμφωνα με την απόφαση, η διαδικασία θα έχει ως εξής:

• Οι εισφορές καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. μηνιαία και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις• Οι μηνιαίες εισφορές, με κάθε απαραίτητο για την πληρωμή στοιχείο, αναρτώνται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε. Ο Οργανισμός μεριμνά για τη γνωστοποίηση της ανάρτησης, με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Οι ασφαλισμένοι εγγράφονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιστότοπου του O.A.Ε.Ε. και πιστοποιούνται με τις ισχύουσες κάθε φορά νόμιμες προδιαγραφές και διαδικασίες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

• Για την εφαρμογή της μηνιαίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

1. Προσαρμόζει τις υφιστάμενες μηχανογραφικές εφαρμογές έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στη μηνιαία ροή ασφαλιστικών εισφορών από την έναρξη ισχύος της παρούσης.

2. Ενημερώνει ηλεκτρονικά τον Ο.Α.Ε.Ε. εντός των πέντε πρώτων εργασίμων ημερών κάθε μήνα, με κάθε απαραίτητο για την πληρωμή και ανάρτηση στον ιστότοπου του Ο.Α.Ε.Ε. στοιχείο. Η Δ/νση Πληροφορικής του Ο.Α.Ε.Ε. αναρτά τα δεδομένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιστότοπου του Ο.Α.Ε.Ε. για την ενημέρωση των εγγεγραμμένων σ’ αυτό ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.


Πηγή: naftemporiki

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Έως και 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, απλούστευση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου. Για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις καθορίζονται σε 72.

Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τον Αύγουστο τα 70 δισ. ευρώ, καθώς και οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές που προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο. Η περιρρέουσα φημολογία για μια καλύτερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και λιγότερη γραφειοκρατία καθώς και η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχουν οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων περισσότερο επιτείνουν το κλίμα αντιδράσεων παρά αποτελούν κίνητρο για πληρωμή, ενώ τα «τεχνικά» προβλήματα δυσκολεύουν τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης. Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα πριν και από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα. Και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα χρέη. Συνολικά, εκτιμάται ότι αφορά το 90% των οφειλετών.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Έως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Εκτός βέβαια από τις δόσεις, σημαντικό κίνητρο για την ένταξη νέων οφειλετών στη ρύθμιση θα αποτελέσει η μεγάλη μείωση του επιτοκίου, από 8,05% σε περίπου 4%. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στη νέα αυτή απλούστερη και ευνοϊκότερη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των χρεών που δημιουργήθηκε ακόμη κι εντός του 2014, ενώ προβλέπεται επίσης δραστική μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Να σημειωθεί ότι εντός του 2014, από τα συνολικά 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών από απλήρωτους φόρους, έχουν εισπραχθεί (στοιχεία 8μήνου) μόλις 2,384 δισ. ευρώ, ενώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν ενταχθεί ανείσπρακτα χρέη ύψους 10,9 δισ. ευρώ.


Πηγή: taxheaven

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τι προβλέπει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013. 

Όπως προκύπτει, από τα 47.769 νοικοκυριά που συμμετέχουν στην εν λόγω δράση, τα 31.930 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες. 

Οι τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας που φαίνεται να ωφελήθηκαν κυρίως από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι ο κλάδος των αλουμινοκατασκευών, ο κλάδος της θερμομόνωσης κτιρίων, οι εταιρείες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, ο κλάδος των ελαιοχρωματιστών, οι επιχειρήσεις τοποθέτησης συστημάτων σκίασης, οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, ο κλάδος των μηχανικών και οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, που διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής, «η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, εντάσσεται στις προτεραιότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020».

Μάλιστα, είναι βέβαιος «ο σχεδιασμός νέου αντίστοιχου Προγράμματος πολύ πιο φιλικού προς τον πολίτη στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία».

Επίσης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γίνεται γνωστό ότι στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που θα στηριχθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, συγκαταλέγεται ο τομέας «Υλικά- Κατασκευές» όπου αναμένεται να ενισχυθούν επιλεγμένες αλυσίδες αξίας του Τομέα σε δραστηριότητες που αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

«Στο πλαίσιο αυτό, από την έως τώρα διαδικασία σχεδιασμού, έχει αναδειχθεί ως στρατηγική στόχευση, η εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου (μηχανικών, στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών παραγωγής υλικών), καθώς και η υποστήριξη για τον ποιοτικό έλεγχο των κατασκευών από πιστοποιημένα εργαστήρια.


Πηγή: real.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Πριμ» έως 50.000 ευρώ για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο

Πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να στρέψει τους νέους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα για να επιστρέψει στην ύπαιθρο η νέα γενιά. Πρόκειται για πρόγραμμα κοινοτικών κονδυλίων, που φτάνουν συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», σε αυτό προβλέπεται η ενίσχυση περισσοτέρων από 18.000 νέων σε βάθος εξαετίας με πριμ έως και 50.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.

Αναλυτικότερα, βάσει του πλάνου 16.000 νέοι θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ για να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και ένα ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες και τις άμεσες ενισχύσεις, μέσω του νέου εθνικού σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε αυτό προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ετησίως, μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.

Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι το 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχου. Το υπόλοιπο 30% θα καταβάλλεται ανάλογα με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου του κάθε δικαιούχου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
-Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μεγίστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

ΕΝΦΙΑ: Ολοκλήρωση Εκκαθάρισης , ανέβηκαν τα νέα εκκαθαριστικά, νέα βοηθητική εκτύπωση

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. που περιλαμβάνει:
 
(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,  

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία, 

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και 

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. 


Νέα εκτύπωση

Επίσης στην σελίδα του περιουσιολογίου έχει προστεθεί μία ακόμα εκτύπωση διαθέσιμη και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ. 

Πηγή: taxheaven

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών για 1 έτος

Το πρόγραμμα ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες ενώ βρίσκεται στη φάση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 27.000.000 εκατ. ευρώ. 





Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
  • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
  •  Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:
Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:
  • είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας
  • είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα)
  • είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση.
  • είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ΄ αγχιστείας με τον εργοδότη.
  • για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
για άτομα που:
  • είναι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε και στις Ι.Κ.Ε
  • είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.
  • είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων
  • είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ)
  • τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.
  • θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
  • θα προσληφθούν από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
  • θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων
Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.
Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης
1. Ποσό επιχορήγησης.
Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.
 Διάρκεια επιχορήγησης
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.
Διαδικασία και όροι επιχορήγησης
Υποβολή αίτησης και καταβολή της επιχορήγησης
α) Αξιώσεις των δικαιούχων για είσπραξη της επιχορήγησης για άτομα που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα ασκούνται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης.
Για τη λήψη της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει να υποβάλλει αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά θα προσδιοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος.
β) Η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), ύστερα από το σχετικό έλεγχο των δικαιολογητικών (διοικητικός έλεγχος) και αφού διαπιστώσει ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος, προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της ενίσχυσης.
γ) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραγραφή της αξίωσης για συγκεκριμένο ποσό επιχορήγησης λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών πέραν της προθεσμίας των δύο μηνών από τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, τότε ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού με απόφασή του θα προβαίνει στη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.
δ) Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά εξήντα (60) ημέρες, ύστερα από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας.

Πηγή: espaergasia.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr