Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Παράταση στην υποβολή του Ε9 έως 27 Ιουλίου και αλλαγή στις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Τροπολογία κατατέθηκε στην βουλή που ρυθμίζει θέματα που αφορούν: 
α) την τροποποίηση της διάταξης σχετικά με το χρόνο καταβολής του φόρου εισοδήματος, 
β) την παράταση έως και την 27η Ιουλίου 2015 της καταληκτικής ημερομηνίας για τις προβλεπόμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και
γ)την τροποποίηση σε εκατόν είκοσι (120) ημέρες της προθεσμίας για την έκδοση απόφασης από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης επί ενδικοφανών προσφυγών.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας - Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ σχετικά με την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις» 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

1. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. 
2. Με τη διάταξη της παραγράφου 2 διευκολύνεται η υποβολή από τους υπόχρεους της δήλωσης ακινήτων. 
3. Με τη διάταξη της παραγράφου 3 ορίζεται, πλέον, προθεσμία τεσσάρων μηνών, αντί τριών μηνών, για την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και ορθολογική αντιμετώπισή τους, κατά το δυνατό προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των υποθέσεων (π.χ. εκτενής όγκος φακέλου, πολύπλοκες υποθέσεις με ερμηνευτικά νομικά και ουσιαστικά ζητήματα επί των οποίων αναμένονται αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ.α.). Επίσης, προβλέπεται ότι η παράταση προθεσμίας ισχύει και για τις ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες δεν έληξε η ημερομηνία εξέτασης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.» 

2. Η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2015, της περ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν.3427/2005, παρατείνεται έως και τις 27 Ιουλίου 2015. 

3. α. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 63 του ν.4174/2013 η φράση «Εντός ενενήντα (90) ημερών» αντικαθίσταται από τη φράση «Εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών». β. Η προθεσμία της περ. α' της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και για ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, των οποίων η προθεσμία εξέτασης δεν έχει συμπληρωθεί κατά την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή.

4. Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και εξής.


Πηγή: mnec.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου