Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Διπλάσια κονδύλια σε επενδύσεις,1 δις τρέχει στη γεωργία


Διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα και κονδύλια 1 δις ευρώ να έχουν κινητοποιηθεί ήδη για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ένωσης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Πάντα θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, ειδικά όταν βιώνουν δύσκολες στιγμές όπως τώρα. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν, κινητοποίησε 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών με σκοπό να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι το γάλα είναι φθηνότερο από το νερό», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θέλω να διατηρήσω τον αγροτικό τομέα».

Όσον αφορά γενικά την κατάσταση της ΕΕ ο Γιούνκερ τόνισε τα εξής: «Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση».
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες -στον απόηχο και του Brexit- υπογράμμισε πως «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική», καθώς η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.

Διπλασιασμό του ύψους και της διάρκειας του πακέτου Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε σε διπλασιασμό του ευρωπαϊκού επενδυτικού πακέτου, με στόχο να έχει φτάσει τα 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και τα 630 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». Επανέλαβε, όσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι» είπε, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε εξαιτίας των αιματηρών εμπειριών του 20ου αιώνα και για αυτό ίσως «φαίνεται μπερδεμένη - όμως δεν χρειάζεται να γίνεται πιο περίπλοκη από ό,τι είναι».

«Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες της Ευρώπης, περιμένουν απτά αποτελέσματα από την Ευρώπη» τόνισε και, γυρίζοντας σε αυτό το σημείο στα αγγλικά, τόνισε: «Και για αυτό προτείνω ατζέντα δράσεων για τους 12 μήνες, που θεωρώ καθοριστικούς αν θέλουμε να υπερβούμε τη διάσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής που έχει ανακύψει, αν θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει».

Κατηγόρησε τα κράτη-μέλη ότι, δίνοντας προτεραιότητα στα στενά τους συμφέροντα, δίνουν έδαφος στο λαϊκισμό. «Όμως ο λαϊκισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα».

«Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ξεχνούν τι σημαίνει αυτή η Ένωση. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ότι η Ευρώπη προωθεί την ενοποίηση» είπε, δείχνοντας συγκεκριμένα στο Κυπριακό, καλώντας σε υπέρβαση του αδιεξόδου «τώρα».

«Οι αξίες μας είναι η Ελευθερία, Δημοκρατια, το Κράτος Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ποτέ να ανεχτούν να δολοφονούνται πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Έσεξ. Είμαστε απέναντι στη θανατική ποινή και πιστεύουμε στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για αυτό υπερσπιζόμαστε το Κράτος Δικαίου οπουδήποτε στην Ευρώπη» τόνισε.

Απορρίπτοντας τη δημιουργία μίας Ευρώπης που «έχει ξεχάσει το παρελθόν της και δεν έχει όραμα για το μέλλον», τόνισε ότι «τα παιδιά μας αξίζουν περισσότερα». «Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας, όμως θα θυμάται τη δύναμη των πεποιθήσεών μας» υπογράμμισε.

«Καλώ την Ελλάδα να προστατεύσει τους ασυνόδευτους ανηλίκους»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γιούνκερ υπογράμμισε την έκκληση του «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους». Όσον αφορά την αλληλεγγύη, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο και απαραίτητη για την ΕΕ, «όμως δεν μπορεί να επιβάλεται».
Ο Γιούνκερ προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχήματος νεανικού εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τους χώρους υποδοχής προσφύγων ή σε φυσικές καταστροφές, όπως στον σεισμό στην Ιταλία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας, ο Γιούνκερ γύρισε στα γαλλικά λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει αξίες, είμαστε δημοκρατικές, ανοικτές κοινωνίας ανοχής, αλλα μίας ανοχής που δεν μπορεί να έχει τίμημα την ασφάλειά μας».
Προανήγγειλε μέτρα που θα διασφαλίζουν πως «όποιος μπαίνει στην ΕΕ κι όποιος βγαίνει από την ΕΕ θα καταγράφεται», λέγοντας πως η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών-μελών και ενισχυμένο ρόλο της Europol.
Επανέλαβε επίσης τη θέση του για στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία εναντίον κοινού ταμείου άμυνας.



Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου