Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Προθεσμία ως 15 Οκτωβρίου για βασική, συνδεδεμένες 2015


Τις αντοχές των αγροτών στα όρια έφερε η περασμένη εβδοµάδα σχετικά µε την πληρωµή των υπολοίπων εξισωτικής του 2014, που τελικά δεν έγινε και µπαίνει πάλι στην ουρά, στην καλύτερη ως το τέλος της εβδοµάδας που τρέχει.
Το ίδιο και µε το αγροτικό πετρέλαιο, που «έχασε» τον Σεπτέµβριο, αλλά θα γίνει «σύντοµα» µετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων για το 2013 και 2014, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από τη Λαµία.

Πάντως, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση ο µεγαλύτερος όγκος των εκκρεµοτήτων για υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και συνδεδεµένων του 2015, µαζί µε ανειληµµένες υποχρεώσεις από επιχειρησιακά προγράµµατα (και ΟΕΦ) πρέπει να έχει κλείσει µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προκειµένου να µη χαθούν τα χρήµατα.

Για την ώρα οι πιστώσεις που γίνονται, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφορούν ανειληµµένες υποχρεώσεις από παλιά προγράµµατα και δράσεις στήριξης της αγοράς, µε µικρά ποσά και σε λίγους παραγωγούς. Από την πλευρά του ο υπουργός από τη Λαµία είπε ότι «εντός του έτους θα ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεµότητες του 2015 και των παλαιότερων ετών και θα καταβληθούν τέλη Οκτωβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, µέσα Νοεµβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα µέσα ∆εκεµβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το πρασίνισµα».

Ειδικότερα, οι αγρότες έχουν να περιµένουν τα εξής:

Υπόλοιπα βασικής του 2015: Μόλις δύο εβδοµάδες περιθώριο έχουν οι αρµόδιοι υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, για να εξασφαλίσουν τα σχετικά ποσά που αφορούν όλα τα απλήρωτα υπόλοιπα από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισµα, τις συνδεδεµένες, τους νεαρούς γεωργούς, καθώς και µέτρα στήριξης της αγοράς (επιχειρησιακά προγράµµατα και ΟΕΦ) του 2015 και να προχωρήσουν στις πιστώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα αντίστοιχα ποσά χάνονται, αφού δεν επιτρέπεται να µεταφερθούν το επόµενο έτος.

Εξισωτική του 2014: Παραπίσω ακόµα µεταφέρεται η πληρωµή για τα υπόλοιπα εξισωτικής του 2014. Και παρά τις επανειληµµένες δεσµεύσεις, που όµως δεν πραγµατοποιούνται, αλλά και τη διαβεβαίωση Μπόλαρη στους κτηνοτρόφους της ΠΕΚ ότι θα πιστωθούν τα χρήµατα στις 30 Σεπτεµβρίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πληρωµή µεταφέρεται από βδοµάδα, καθώς εκκρεµεί η υπογραφή του υπουργείου Ανάπτυξης στην απόφαση, που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, µε την οποία εγκρίθηκαν 8.866.875 ευρώ για την εν λόγω ενίσχυση.

Μάλιστα, στη συγκεκριµένη απόφαση, για το έτος 2014 αναφέρεται ότι από τις νοµικές δεσµεύσεις της πράξης ύψους 174.613.480,09 ευρώ, µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2015 έχουν πληρωθεί 159.526.731,22 ευρώ, που σηµαίνει ότι αν αφαιρεθούν οι ποινές ύψους 6.219.873,56 ευρώ, υπολείπεται ποσό 8.866.875,31 ευρώ προς πληρωµή στους δικαιούχους. Ωστόσο, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Agrenda από τους απλήρωτους κτηνοτρόφους φαίνεται να δείχνουν ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει για να καλύψει τις οφειλές προς τους παραγωγούς.

Βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία: Με βήµα σηµειωτόν για τις ∆ΑΟΚ που είναι έτοιµες και αποστέλλουν τη λίστα των δικαιούχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να «κυλάει» η πληρωµή των κτηνοτρόφων για τα βιολογικά. Λάρισα, Γρεβενά, Καβάλα και Καλαµάτα είναι οι νοµοί που θα τύχουν πιστώσεων τις επόµενες ηµέρες. Την ίδια ώρα, άνοιξε το σύστηµα και για τη βιολογική γεωργία, µε τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη να είναι οι δύο πρώτες περιοχές που απέστειλαν την κατάσταση πληρωµής και λογικά οι πρώτοι που θα πληρωθούν.

Ντόπιες φυλές στην Αιτωλοακαρνανία: ∆ευτέρα ή Τρίτη το αργότερο εκτιµάται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πραγµατοποιηθεί αισίως η πληρωµή των δικαιούχων του προγράµµατος για τις ντόπιες φυλές στο νοµό. Πρόκειται για περίπτωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς σύµφωνα µε την τοπική ∆ΑΟΚ η λίστα απεστάλη στα κεντρικά στις 20 Σεπτεµβρίου (για 28 δικαιούχους µε ποσό 367.415,72 ευρώ), ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν αρµοδίως ότι έλαβαν τη σχετική κατάσταση µόλις την Πέµπτη 29 του µήνα.

Συνδεδεµένη στο γάλα για το 2015: Στην πληρωµή που αναµένεται να ολοκληρωθεί ως 15 Οκτωβρίου, λόγω της κοινοτικής προθεσµίας, θα περιλαµβάνονται και όσοι κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν τη συνδεδεµένη στο γάλα, γιατί δεν είχαν καταθέσει µέχρι 15/12/2015 τα απαραίτητα χαρτιά στην Κτηνιατρική Υπηρεσία. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, στην επερχόµενη πληρωµή θα βρίσκονται και όσοι παραγωγοί για λόγους ανωτέρας βίας προσκόµισαν τα δικαιολογητικά εκ των υστέρων.



Πήραν υπογραφή για 150 εκατ. ευρώ αγροτικό πετρέλαιο και επιστροφές ΦΠΑ

Το δρόµο για την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου, που περιµένουν οι αγρότες εδώ και τρία χρόνια, άνοιξε η υπογραφή των σχετικών αποφάσεων για επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2014. Το καλό νέο έφερε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, µιλώντας σε ενηµερωτική εκδήλωση του υπουργείου την Παρασκευή στη Λαµία, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και πληρωµές πολύ σύντοµα. «Υπογράφηκαν οι αποφάσεις και πολύ σύντοµα θα πραγµατοποιηθούν πληρωµές στους αγρότες που δικαιούνται επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014, συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Σηµειωτέον ότι λίγες µέρες νωρίτερα ο ίδιος δήλωσε ότι «οι αγρότες θα πρέπει να περιµένουν την εκταµίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ για να δουν στους λογαριασµούς τους την επιστροφή του ΕΦΚ από το αγροτικό πετρέλαιο», ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η πληρωµή αυτή «αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης µε το που θα εκταµιευτεί η δόση των 2,8 δις ευρώ». Σε κάθε περίπτωση, της όποιας πληρωµής θα προηγηθούν συµψηφισµοί των ποσών επιστροφής µε ασφαλιστικές εισφορές και µε οφειλές προς τη δηµόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου