Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μπλόκο «18» σε περιορισμούς φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ


Συνασπίζονται 18 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας κατά της πρότασης της Κομισιόν για μια σειρά από αλλαγές στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό που αφορά στα περιβαλλοντικά μέτρα και που μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση χρήσης φυτοπροστατευτικών περιοχών σε κρίσιμες παραγωγικές περιοχές.

Πρόκειται για μια ισχυρή πλειοψηφία (qualified majority) που μπορεί να μπλοκάρει την σχετική πρόταση που περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αφορούν:


  • στην επέκταση της ελάχιστης περιόδου αγρανάπαυσης από 6 σε 9 μήνες και
  • στην καθιέρωση υποχρεωτικής περιόδου 10 εβδομάδων για τις ενδιάμεσες καλλιέργειες.

Τις ανησυχίες του εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εκτιμά ότι εν λόγω αλλαγές θα επιφέρουν αύξηση του διοικητικού κόστους και παράλληλα περιορισμό των παραγωγικών επιλογών των γεωργών.

Να σημειωθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν, που συζητήθηκε στην πρόσφατη (10/10/2016) σύνοδο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είναι: Πολωνία, Ελλάδα, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία.


Δυνατότητα για εφαρμογή των μέτρων πρασινίσματος από το 2018
Σε απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει:
(1) την εισαγωγή μιας μεταβατικής περιόδου μέσω της καθυστέρησης της έναρξης ισχύος του κανονισμού μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 με δυνατότητα για τα κράτη μέλη να το φέρει προς τα εμπρός για το 2017,
(2) τη μείωση της ελάχιστης διάρκειας της γης για αγρανάπαυση έως 6 μήνες (status quo),
(3) τη μείωση της ελάχιστης διάρκειας των επίσπορων καλλιεργειών έως 8 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει και σε σχετικό δελτίο Τύπου το ελληνικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης:
Σχετικά με το σχέδιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού για τον οικολογικό προσανατολισμό της ΚΑΠ, η Ελλάδα και 18 ακόμη κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για τις διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε παραγωγικές περιοχές, στην επέκταση της ελάχιστης περιόδου αγρανάπαυσης από 6 σε 9 μήνες και στην καθιέρωση υποχρεωτικής περιόδου 10 εβδομάδων για τις ενδιάμεσες καλλιέργειες διότι θα επιφέρουν αύξηση του διοικητικού κόστους και παράλληλα περιορισμό των παραγωγικών επιλογών των γεωργών.


Λοιπά θέματα του Συμβουλίου Γεωργίας στις 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο
Για μέτρια ανάκαμψη στους κλάδους του χοιρινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων έκανε λόγο η Κομισιόν στα πλαίσια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, σημείωσε ότι παραμένουν οι δυσκολίες για το βοδινό και για τα οπωροκηπευτικά.

Επιπλέον, αφού εξήρε τα μέτρα στήριξης της αγοράς που πάρθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ειδικά το πρόγραμμα για μείωση της γαλακτοπαραγωγής, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην αγορά.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους υπουργούς γεωργίας των κρατών μελών οι περισσότερες αντιπροσωπείες τόνισαν το γεγονός ότι η ανάκαμψη είναι ακόμα εύθραυστη και ότι η Κομισιόν πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά και να είναι έτοιμη να δράσει. Κάποιες άλλες αντιπροσωπείες σημείωσαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σταθεροποίηση αγοράς μετά τη λήξη των ποσοστώσεων ζάχαρης
Επιπλέον, μετά από αίτημα της Πολωνίας, η Κομισιόν παρουσίασε την κατάσταση της αγοράς λίγους μήνες πριν την κατάργηση των ποσοστώσεων για τη ζάχαρη, που θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία για σταθεροποίηση της αγοράς αυτής. Η Κομισιόν, επίσης, έδειξε τη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα των ειδικών για τη ζάχαρη. Κάποιες αντιπροσωπείες των κρατών μελών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου μετά τη λήξη των ποσοστώσεων, υποστήριξαν το αίτημα της Πολωνίας για συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία σταθεροποίησης και ζήτησαν μια πραγματική ομαλή προσγείωση του κλάδου στο νέο καθεστώς.

Κονδύλια για το χοιρινό ελέω Αφρικανικής πανώλης  
Στήριξη του τομέα του χοιρινού κρέατος με αφορμή τον ιό της Αφρικανικής πανώλης ζήτησε η Πολωνία. Μάλιστα, ζήτησε να χρησιμοποιήσει κάθε μορφή στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων στήριξης της αγοράς, από την αγροτική ανάπτυξη και από πηγές και κτηνιατρικές πηγές, με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κατάσταση που έχει προκύψει με τον ιό αλλά και για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Αρκετές αντιπροσωπείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού της Αφρικανικής πανώλης και στήριξαν τα αιτήματα της Πολωνίας για επιπλέον μέτρα. Από την πλευρά της η Κομισιόν δήλωσε ανοικτή στο αίτημα και δεσμεύτηκε να βρει λύσεις.

Συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2017 στη Βαλτική
Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες (TACs) του επόμενου έτους στη Βαλτική Θάλασσα.  Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με τη Σλοβακική προεδρία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τα TACs στην ανοικτή θάλασσα και στη Βόρεια Θάλασσα αργότερα μέσα στο 2016.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση των αλιευμάτων ρέγγας (εκτός από τον Κόλπο της Ρίγας), γλώσσας και σολομού (εκτός από τον Κόλπο της Φινλανδίας), σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Για τα υπόλοιπα αποθέματα, οι υπουργοί αποφάσισαν σε μια μικρότερη αύξηση για την παπαλίνα, αλλά καμία αύξηση για το σολομό στον κύριο κόλπο.

Συμφωνήθηκαν επίσης οι ακόλουθες μειώσεις: 25% για τον  ανατολικό μπακαλιάρο, 56% για το δυτικό μπακαλιάρο, συμπεριλαμβανομένων των οριακών διατάξεων για την ερασιτεχνική αλιεία, 11% για τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας και 20% για το σολομό στον Κόλπο της Φινλανδίας.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, τόσο για το περιβάλλον και τους ψαράδες της Βαλτικής. Δεν ήταν εύκολο, αλλά καταφέραμε να επιτύχουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας των θαλάσσιων πόρων μας και τις ανάγκες του τομέα της αλιείας από τις ενδιαφερόμενες χώρες, σε πλήρη συμμόρφωση με το νέο πολυετές σχέδιο της Βαλτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκαμπριέλα Ματέτσνα, υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας.

Οι ποσότητες που συμφωνήθηκαν σήμερα λαμβάνουν υπόψη την προσήλωση στους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ), τις αρχές του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης για τη θάλασσα της Βαλτικής, και τις επιστημονικές συμβουλές, ιδίως τις συμβουλές που παρέχονται από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES).

Για το μπακαλιάρο οι υπουργοί της Βαλτικής συμφώνησαν επίσης σε μια σειρά από πρόσθετα μέτρα στήριξης με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του αποθέματος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας έχει προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.


Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της 10ης Οκτωβρίου τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.

Για την πρόταση OMNIBUS, η οποία επιφέρει τροποποιήσεις στους τέσσερεις κανονισμούς της ΚΑΠ, η πλειοψηφία των κρατών μελών ανάφερε ότι η διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου, πρέπει να καθοριστεί από το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας και την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας.  Ο Υπουργός στην παρέμβασή του έθεσε γενικότερη επιφύλαξη επί των σημείων που τροποποιούνται επειδή ο όγκος του προτεινόμενου κανονισμού, αγγίζει διάφορα θέματα με τροποποιήσεις πολλών κανονισμών, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο προς επεξεργασία. Στις αρχικές παρατηρήσεις του ανέφερε ότι υπάρχει διαφωνία για την προαιρετική εφαρμογή του ορισμού του ενεργού γεωργού και την κατάργηση του κανόνα 50-50. Διατυπώθηκε συμφωνία για τις αλλαγές που προτείνονται για τους Νέους Γεωργούς. Πρότεινε μαζί με άλλα κράτη μέλη αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων. Τέλος αναφέρθηκε στην επαναφορά σχετικού αιτήματος προς τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας για τη θεραπεία του προβλήματος με τα χορηγηθέντα δικαιώματα σε γεωργούς κατά την περίοδο 2013 και 2014, οι οποίοι ενώ κατείχαν μισθωμένα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων, η αξία τους δεν υπολογίστηκε ούτε για τον εκμισθωτή ούτε για το μισθωτή.

Στη συζήτηση για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις ενέργειες της Χώρας για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος  και του γάλακτος ως συστατικό εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε  πρακτικές οι οποίες ενθαρρύνουν τη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων σε προϊόντα τα οποία παράγονται εκτός αυτών των περιοχών.

Σχετικά με το σχέδιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού για τον οικολογικό προσανατολισμό της ΚΑΠ, η Ελλάδα και 18 ακόμη κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για τις διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε παραγωγικές περιοχές, στην επέκταση της ελάχιστης περιόδου αγρανάπαυσης από 6 σε 9 μήνες και στην καθιέρωση υποχρεωτικής περιόδου 10 εβδομάδων για τις ενδιάμεσες καλλιέργειες διότι θα επιφέρουν αύξηση του διοικητικού κόστους και παράλληλα περιορισμό των παραγωγικών επιλογών των γεωργών.

Όσον αφορά την ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, 14 - 21 Νοεμβρίου, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι παραδοσιακά, η αλιεία ξιφία και ερυθρού τόνου, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα. Ανέφερε τις μακρόχρονες εθνικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας υπεύθυνης αλιευτικής συμπεριφοράς, με στόχο την προστασία του αποθέματος του ξιφία. Πρόσθεσε ότι ένα σχέδιο αποκατάστασης ξιφία, πρέπει να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε στόλου, κάθε περίπτωσης και κυρίως τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, ισορροπημένης και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των αλιέων και την προστασία του αποθέματος ξιφία. Επίσης το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες ορισμένων αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα, για το έτος 2017, καθώς επίσης αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις προσεχείς ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ/Νορβηγίας.

Όσον αφορά τα λοιπά θέματα, η Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για την κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων, η οποία κατά την πλειοψηφία  των κρατών μελών δείχνει να βελτιώνεται και η Επιτροπή για τις συνέπειες και τα επόμενα βήματα μετά την Απόφαση C-113/14 του Δικαστηρίου με την ακύρωση του άρθρου 7 του κανονισμού 1308/13 και του άρθρου 2 του 1370/13.
Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου