Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πρόστιμο 2.500 € σε αγρότες χωρίς βιβλία


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πληρώσουν τσουχτερό πρόστιμο της τάξης των 2.500 ευρώ βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη λογιστική κοινότητα και κατά τόπους Εφορίες της χώρας, χιλιάδες αγρότες της χώρας, που δεν έχουν προβεί σε έναρξη επαγγέλματος με άνοιγμα βιβλίων εσόδων-εξόδων, παρότι δεν τυγχάνουν εξαίρεσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το τσουχτερό αυτό πρόστιμο των 2.500 ευρώ επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις που ο παραγωγός ελεγχθεί από την Εφορία και διαπιστωθεί τυχόν μη τήρηση βιβλίων.
Ηδη, σε ορισμένες περιπτώσεις αγρότες διαπιστώνουν κατά τις συναλλαγές τους με τις τοπικές Εφορίες, τον συγκεκριμένο κίνδυνο, ο οποίος αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα, αλλά και τους ετερο-επαγγελματίες.

Σημειωτέον πως τα όρια υπαγωγής σε καθεστώς βιβλίων εσόδων-εξόδων είναι:

Είτε: Πραγματοποίηση κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστων εσόδων, άνω των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ (Σημειώνεται ότι αρχικά το όριο είχε οριστεί στις 10.000 ευρώ).

Είτε: Λήψη «δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης» άνω των πέντε χιλιάδων (5.000).

Μόνο αν δεν εμπίπτουν σε κανένα από τα δυο αυτά κριτήρια, δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων οι αγρότες. Τα οποία βιβλία, μάλιστα, μπορούν να κλείσουν οι ενδιαφερόμενοι, αν έτυχε μια χρονιά να μην εμπίπτουν σε κανένα από τα προαναφερθέντα κριτήρια  (π.χ. πέσει ο τζίρος τους, κάτω από τα 15.000 ευρώ).

Πηγή:Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου