Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ενισχύσεις πάνω από 120 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις ως το τέλος του χρόνου


Νέο πρόγραμμα για τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο
Ποιες δραστηριότητες είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση

Επιδότηση έως και 200.000 ευρώ μπορούν να λάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα. Ειδικότερα, με ένα στοχευμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού επιδιώκουν να ανοίξουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας, παρέχοντας τα κίνητρα και δημιουργώντας τις συνθήκες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως βάση το τουριστικό προϊόν.
Το πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο επονομάζεται «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτεί μπορεί να έχουν προϋπολογισμό από 25.000 έως και 400.000 ευρώ. Το γενικό ύψος της επιδότησης έχει καθοριστεί στο 45%, ωστόσο στην περίπτωση που προβλέπεται και η δημιουργία νέας θέσης εργασίας, τότε μπορεί να ανέλθει στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας επενδυτής είναι οι 200.000 ευρώ, καθώς όπως προαναφέρθηκε το μέγιστο ύψος του επιχορηγούμενου επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Εξυπακούεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν και επενδύσεις άνω των 400.000 ευρώ, πλην όμως ο επιπλέον προϋπολογισμός δεν θα είναι επιλέξιμος για επιδότηση και θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια του επενδυτή.

Σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι οι παρακάτω δραστηριότητες:


  • Τουριστικά καταλύματα (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014)
  • Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
  1. Ξενοδοχεία δυναμικότητας από 20 έως και 50 κλίνες – Σημειώνεται ότι δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των 50 κλινών δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού-απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα ωστόσο του επενδυτικού σχεδίου που αφορά τη δυναμικότητα άνω των 50 κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.
  2. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ.33/1979
  3. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) – Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας «Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)» (ΚΑΔ: 55.3 και αναλυτικούς αυτού), ο ανώτατος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ.


  • Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
  1. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό τον περιορισμό ότι ο ελάχιστος αριθμός κατοικιών θα ανέρχεται στις τέσσερις (4)
  2. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά) υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 20 κλίνες

Οι παραπάνω ελάχιστοι περιορισμοί πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου. Μη συμμόρφωση με την παραπάνω απαίτηση μπορεί να επιφέρει ανάκληση της απόφασης ένταξης.


  • Τουριστικά γραφεία


  1. Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α’ 199).
  2.  Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
  3. Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ.
  4. Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
  5. Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.


  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά περιλαμβάνονται:


  1. Αθλητικός τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός- αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών- δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά).
  2. Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).
  3. Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες – ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.
  4. Άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα, π.χ. πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.

Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού
Ως λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες νοούνται εκείνες που δεν περιέχονται στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά θα αναφέρονται στον πίνακα του Παραρτήματος V Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ) στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος που αναμένεται να δημοσιευθεί.



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου