Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Μετά τις 20 Οκτωβρίου έρχεται η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης


Με «συνταγή 2016» όσον αφορά στο φετινό χρονοδιάγραµµα πορεύεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να προετοιµάσει την επόµενη µεγάλη πληρωµή των αγροτών, αυτήν της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017.

Το Σεπτέμβριο μπαίνουν στο πρόγραμμα νέων γεωργών 450 επιλαχόντες από την Κεντρική Μακεδονία.

Σύµφωνα µε τους ιθύνοντες του οργανισµού, ήδη οι υπηρεσίες του «δουλεύουν στο φουλ» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «τα δικαιώµατα θα πληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου».

Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η αντίστοιχη πληρωµή έγινε µε πίστωση των λογαριασµών, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 567.000 δικαιούχους, ενώ η εξόφληση (εκκαθάριση βασικής, πράσινη και συνδεδεµένη) πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 16 ∆εκεµβρίου 2016.

Ό, τι έρχεται από ∆ΑΟΚ για αγρο-περιβαλλοντικά πληρώνεται
Νωρίτερα, όπως διαβεβαιώνει ο Γιώργος Κέντρος, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στο πλάνο του να πληρώσει ενισχύσεις του β’ πυλώνα (αγρο-περιβαλλοντικά), ανάλογα πάντοτε «µε τη ροή των στοιχείων που του αποστέλλουν οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ».

Για το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης στην Λάρισα, για παράδειγµα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία ΑΦΜ δικαιούχων είναι «υπεύθυνα» για τις καθυστερήσεις στις πληρωµές όσων δεν πληρώθηκαν για το 2014, ενώ από εκεί κι έπειτα (έτη 2015 και 2016), όλοι οι αγρότες παραµένουν απλήρωτοι.

Σηµειώνεται ότι το σύστηµα του οργανισµού πληρωµών για τα αγρο-περιβαλλοντικά µέτρα του έτους 2015 παραµένει ανοιχτό από τις 14 Αυγούστου 2017 και οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ µπορούν να αποστέλλουν τις καταστάσεις πληρωµής.



Προσπάθεια να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλαχόντες
Οι πιέσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους σχετικά µε την ένταξη των επιλαχόντων νέων γεωργών φαίνεται ότι µάλλον θα πιάσουν τόπο. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, λένε ότι γίνεται προσπάθεια µέσα στο Σεπτέµβριο, να ενταχτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο πρόγραµµα. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, υπολογίζει ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, µιλώντας στην Agrenda ότι «θα περάσουν περίπου 450 ακόµα, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να περάσουν όλοι». Υπενθυµίζεται ότι η πληρωµή της πρώτης δόσης του πριµ συνεχίζεται, ενώ συνολικά 3.228 δικαιούχους που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα νέων γεωργών περιλάµβανε η δεύτερη παρτίδα πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωµές που πραγµατοποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο οργανισµός, από τις 14 Αυγούστου έως τις 18 Αυγούστου. Το συνολικό ποσό της δεύτερης αυτής παρτίδας πληρωµών της πρώτης δόσης (70%) του πριµ έφτασε τα 43,4 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη παρτίδα περιελάµβανε 4.957 δικαιούχους. Παράλληλα, αναφέρουν πληροφορίες, ως τα τέλη Αυγούστου πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που κατέθεσαν όσοι ενδιαφερόµενοι έµειναν εκτός του προγράµµατος. Οι αρµόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε καλό δρόµο όσον αφορά στην εξέταση των ενστάσεων των ενδιαφερόµενων παραγωγών που ολοκληρώθηκαν τέλη Ιουλίου, γεγονός που «δίνει πόντους» για πληρωµή, ακόµα και µέσα στο Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι όσον αφορά στους ενιστάµενους, αν επιτύχουν βαθµολογία, πάνω από το µέσο όρο της εκάστοτε περιφέρειας, η πληρωµή γίνεται µε υπερ-δέσµευση και δεν «βγαίνει» από τον κατάλογο των επιλέξιµων κανείς παραγωγός. Μαζί µε εκείνους που έχουν καταθέσει ένσταση και τελικά δικαιωθούν, περί τα τέλη Σεπτεµβρίου, θεωρείται µε τα σηµερινά δεδοµένα πιθανόν, να πληρωθεί την α’ δόση ακόµα µια κατηγορία νέων, οι εν δυνάµει. Πρόκειται για παραγωγούς για τους οποίους εκκρεµεί η κατάθεση στις αρµόδιες υπηρεσίες κάποιου απαιτούµενου δικαιολογητικού.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου στέλνουν τώρα την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου του 2015
Την πολυπόθητη εντολή πληρωµής περιµένει ακόμα η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για το 2015. Πληροφορίες, από παραγωγούς που επικοινώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι έλαβαν απάντηση πως αυτό θα γίνει «προς το τέλος Σεπτεμβρίου», γεγονός που επιβεβαιώνει και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι εναπομείνασες υποθέσεις επιστροφής βρίσκονται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας, προκειμένου να αποδοθούν πιθανότατα τον  Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών». Όσον αφορά τα ποσά που έχουν καταβληθεί, αναλυτικό έγγραφο της ΑΑΔΕ αναφέρει: «Οι επιστροφές για το 2013 και το 2014 ολοκληρώθηκαν και δεν υπάρχουν δικαιούχοι κατ’ έτος που να παραµένουν εκτός πληρωµής καθώς επεξεργάστηκαν όλοι που σύµφωνα µε την απόφαση πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ µέχρι τέλος έκαστου έτους και διαβιβάζονται άπαξ σε ηλεκτρονική µορφή πριν την έναρξη της πληρωµής στην ΔΗΛΕΔ. Το υπολογισθέν ποσό επιστροφής για το έτος 2013 (δόση 50% η οποία εκκρεµούσε για ορισµένους) ήταν 32.882.639,40 ευρώ για 239.868 δικαιούχους. Το υπολογισθέν ποσό επιστροφής ΕΦΚ για το έτος 2014 (100%) ήταν 90.258.786,866 για 443.221 δικαιούχους».


Πηγή:Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου