Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Υπερδιπλασιάστηκαν οι πληρωμές με κάρτες το 2016


Υπερδιπλασιασμό κατά 108,8% παρουσίασε το 2016 ο αριθμός των πληρωμών στη χώρα μας που έγινε με κάρτες, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τάση αυτή, που καταγράφεται και επίσημα στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζεται και το 2017, μετά τη διασύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την υποχρεωτική τοποθέτηση τερματικών POS από το σύνολο των εμπόρων και των επαγγελματιών. Τα στοιχεία της ΕΚΤ, που συγκεντρώνει στατιστικά όχι μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνουν ωστόσο την απόσταση που μας χωρίζει σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συναλλαγών με κάρτες στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόλις 8,8%, έναντι 14,3% στην Ευρωζώνη και 19,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μονοψήφιο ποσοστό εμφανίζουν μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με την αξία των συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιορίζεται μόλις στο 6,4% και στο 6,7%, αντίστοιχα, ενώ η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών ως προς το ΑΕΠ της –μετά τη Μεγάλη Βρετανία– είναι η Πορτογαλία με 38,4%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η χώρα μας και σε ό,τι αφορά τις μεταφορές πιστώσεων, δηλαδή τις μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, που αντιπροσωπεύουν το 288,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,245,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 47% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προσεγγίζοντας πλέον τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες έφτασε πέρυσι τα 301,5 εκατομμύρια, από τα οποία τα 221,5 εκατομμύρια είναι συναλλαγές μέσω χρεωστικών καρτών, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 78,4 εκατομμύρια. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε στα 15,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 73,1% σε σχέση με το 2015, από τα οποία τα 10,3 δισ. ευρώ είναι συναλλαγές με χρήση χρεωστικών καρτών, ενώ στα 4,9 δισ. ευρώ είναι η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών.

Εντούτοις και παρά τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε πέρυσι, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη χρήση του πλαστικού χρήματος σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα ανά κάτοικο περιορίζεται σε 28 τον χρόνο, έναντι 144,9 στην Πορτογαλία, 74,5 στην Ισπανία, 43,1 στην Ιταλία, 49,4 στη Γερμανία και 249,7 στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σκήπτρα της πιο αναπτυγμένης χώρας σε ό,τι αφορά τις πληρωμές με κάρτες κρατά η Δανία, με τις συναλλαγές ανά κάτοικο κάθε χρόνο να φθάνουν τις 329,5. Σε χαμηλότερη κατάταξη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάτοικο μεταξύ των 28 κρατών-μελών είναι μόνο η Βουλγαρία, με 13,1 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο και η Ρουμανία με 17,7 συναλλαγές.

Με τη μέση αξία ανά συναλλαγή να φθάνει τα 51,1 ευρώ η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στα 46,8 ευρώ σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης και τα 48,9 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28». Αντίθετα, υπολειπόμαστε σημαντικά σε σχέση με την αξία των συναλλαγών ανά κάτοικο, που φθάνει τα 1.400 ευρώ τον χρόνο, έναντι 4.500 ευρώ στην Ευρωζώνη και 5.700 ευρώ στις χώρες της Ε.Ε.



Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου