Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Υπ. Εργασίας «Δεν καταργούνται τα τέσσερα επιδόματα πρόνοιας»


Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων πρόνοιας (απροστάτευτων τέκνων, ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας) που είδαν το φως της δημοσιότητας, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζουν τα εξής:

Αναφορικά με τα επιδόματα ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και απροστάτευτων τέκνων, επισημαίνουμε ότι από το Μάιο του 2017 που ψήφισε η Βουλή τα σχετικά μέτρα, οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών και οι πιστώσεις των σχετικών κονδυλίων μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ.

Πιο ειδικά: 
Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί έπαιρνε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Επίδομα ένδειας: Το έδιναν οι δήμοι με δικές τους ad hoc διαδικασίες, ήταν με εισοδηματικά κριτήρια χαμηλότερα εκείνων του ΚΕΑ. Οι όποιοι δικαιούχοι ήδη ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015-2016 και μετά στο ΚΕΑ.

Επίδομα σχολικής διαρροής: Το ποσό ήταν 25 ευρώ το μήνα για 5.000 δικαιούχους και οι διαδικασίες χορήγησης δεν ήταν καλές. Στο ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και γι’ αυτό τα νοικοκυριά ενισχύονται με 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων γενικότερα για το παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες. Με το ΚΕΑ και τα προγράμματα Youth Guarantee οι δικαιούχοι έχουν καλυφθεί.

Σήμερα το ΚΕΑ χορηγείται σε 614.000 άτομα. 





Πηγή: Taxheaven 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου